Termékek Szolgáltatások Online szolgáltatások Prospektusok Referenciák Magunkról Kapcsolattartás Tanácsadó Aktuális
 
  Csavarkompresszor
  OILFREE.AIR
  Dugattyús kompresszorok
Sűrített levegő-kezelés
    Szárítás
    Szűrés
    DHS nyomástartó rendszerek
    Sűrített levegő tartály
    Kondenzátum-technika
  Vezérlések
  Csavar-vákuum-berendezések
  Fúvó
  Mobilkompresszorok
  Szerszámok és tartozékok
  Eredeti KAESER alkatrészek
  SIGMA PET AIR
  Contracting
  SIGMA AIR UTILITY
  Industry 4.0
 
  

Sűrített levegő előkészítés

 

Az alkalmazástól ill. az iparágtól függően szükség lehet száraz, tisztított vagy akár steril sűrített levegőre is. A KAESER berendezésekkel olyan sűrített levegő minőség érhető el, amely valamennyi minőségi előírásnak képes megfeleni.

Milyen sűrített levegőre van szüksége Önnek? Tájékozódhat az áttekintésből vagy egyszerűen forduljon tanácsért szakembereinkhez.

 

 

Szárítás

A kompresszorok által beszívott környezeti levegő minden esetben különböző gázok keveréke, amely állandó jelleggel vízpárát is tartalmaz. A levegő nedvességfelvevő képessége mindazonáltal változik: mindenekelőtt a hőmérséklettől függ. Ha növekszik a levegő hőmérséklete – mint a kompresszor által történő sűrítés esetén – akkor növekszik a nedvességfelvevő képessége is. A kondenzátum csupán a sűrített levegő szükséges visszahűlése folyamán válik ki. Ez a kondenzátum kerül később a ciklonleválasztóban és a sűrített levegő tartályban leválasztásra. Mindazonáltal a sűrített levegő még ezután is 100 százalékban vízgőzzel telített. Emiatt a további lehűlés folyamán még jelentős mennyiségű kondenzátum csapódik ki a csőhálózatban és az egyes elvételi pontokon. Járulékos Sűrített levegő szárítás nélkül emiatt az üzemzavarok, termeléskiesések, valamint a költséges karbantartási- és javítási munkák elkerülhetetlenek.

Szűrés

Egy kompresszor minden egyes köbméter környezeti levegővel akár 190 millió szennyezőanyagrészecskét, szénhidrogénmolekulát, vírust és baktériumot szív be. Magában a kompresszorban csak a nagyobb szennyeződésrészecskék kiszűrése lehetséges az összesűrítendő levegőből. A szennyezőanyagok nagy része a sűrített levegőben marad. Éppen ezért a legtöbb esetben szükség van a gondos sűrített levegő előkészítésre: a Tiszta sűrített levegő garantálja a pneumatikus berendezések és vezérlések zavarmentes üzemét, valamint a pneumatikus szerszámok hosszú élettartamát. Emellett a vezetékek és a szelepek is mentesek maradnak a szennyeződésektől. A tiszta sűrített levegő ily módon csökkenti mind a karbantartási-, mind a javítási, valamint részben még a beszerzési költségeket is.

Sűrített levegő tárolás

A sűrített levegő tartályok a tároló- és puffervolumenük által nagyon fontos feladatokat látnak el a sűrített levegő állomások esetében: ezek a fogyasztási csúcsok kiegyenlítése, valamint gyakran a kondenzátum kiválasztása a sűrített levegőből. Éppen ezért nagyon fontos mind a megfelelő méret kiválasztása, mind pedig a megbízható korrózióvédelem. Ehhez jönnek még a lehetőség szerint hosszú vizsgálati intervallumok is. Mindezeket a követelményeket kiválóan elégítik ki a KAESER által Sűrített levegő tartály-ai.

Nyomástartó rendszerek

A sűrített levegő előkészítő rendszerek bizonyos meghatározott áramlási sebességekre vannak optimalizálva, amelyek terheléses üzem esetén a megadott hálózati nyomás mellett történő munkavégzés esetén lépnek fel. Amennyiben nyugalmi vagy alacsony kiterheltésű fázisok után - amely folyamán a hálózat nyomásmentessé válik - hiányzik ez az ellenállás, akkor fennáll annak a veszélye, hogy a szárítót és a szűrőket a túl nagy áramlási sebességű sűrített levegő túlterheli. A Nyomástartó rendszerek megbízhatóan akadályozzák meg a fenti folyamatot. Ily módon nem csak a konstans sűrített levegő ellátást garantálják, hanem a sűrített levegő felhasználás komponenseinek üzembiztonságát és élettartamát is növelik.

Kondenzátum-kezelés technika

A sűrített levegő előállítása során szükségszerűen kondenzátum is keletkezik. A kondenzátum kémiai szempontból agresszív és olajat, valamint szennyeződésrészecskéket tartalmaz (pl. rozsda). Amennyiben a kondenzátum nem kerül valamennyi gyűjtőponton megbízhatóan elvezetésre, akkor üzemzavarokat és korróziót okozhat. A tapasztalat azt mutatja, hogy az úszóval vezérelt leeresztők hosszabb távon nem megbízhatóak, míg az idővezérelt leeresztők nagymérvű sűrített levegő veszteséget okozhatnak. Az elektronikus szintvezérlésű ECO-DRAIN kondenzátumleeresztők ezzel szemben ideálisan működnek. 
A sűrített levegő előállítás során keletkező kondenzátum az üzemi és környezeti feltételektől függően több-kevesebb szennyeződést és olajat tartalmaz. Ezek a szennyezőanyagok veszélyt jelenthetnek a környezet számára. A csatornahálózatba "bevezethető" kondenzvíz létrehozása érdekében - a mindenkori törvényi előírásoknak megfelelően - a kondenzátum előkészítésére van szükség. Ezt a feladatot a gazdaságos működésű AQUAMAT kondenzátum előkészítő rendszer végzi el. A berendezések gyártója mindkét esetben a KAESER KOMPRESSOREN. Ezek együtt gondoskodnak arról, hogy a törvényben előírt határértékek (szénidrogénekre vonatkozóan ez 10 ill. max. 20 mg/l) megbízhatóan betartásra kerüljenek.

 
KAESER home Sitemap
More Information
Információs anyag
Toolbox

ico_contactKapcsolatfelvételi lap

back top
Adatvédelem, KAESER KOMPRESSOREN Kft., info.hungary@kaeser.com